Wszyscy mamy tego jednego przyjaciela, który nie przestanie mówić o tym, jak bardzo kochają słodycze. Wiemy, że uważasz to za dość denerwujące, ale obiecujemy, że jest powód ich niekończącego się przywiązania do słodyczy. Jeśli czytasz dalej, odkryjesz, dlaczego słodycze są złe i jak mogą one faktycznie spowodować wiele szkód w twoim organizmie. Pamiętaj o tym następnym razem, gdy zaproponują ci tabliczkę czekolady lub kolejną miskę lodów. Widzisz, kiedy spożywasz zbyt dużo cukru, stwarza to problemy z metabolizmem i wiadomo, że zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, chorób serca, a nawet niektórych nowotworów. Zanurzmy się w to i dowiedzmy się, dlaczego słodycze są złe - i co powinieneś jeść zamiast nich! Jeżeli zaciekawił Cię ten artykuł, sprawdź inne na: https://usmiechuwarte.com.pl
Cukier pozbawia twoje ciało witamin i minerałów
Pierwszym powodem, dla którego słodycze są złe, jest to, że okradają twój organizm z witamin i minerałów, których rozpaczliwie potrzebuje. Na przykład, kiedy spożywasz nadmierną ilość cukru, powoduje to, że twoje ciało produkuje więcej insuliny. Insulina jest hormonem, który pomaga organizmowi przechowywać nadmiar energii w postaci tłuszczu.
- Kiedy insulina jest uwalniana, a Twój organizm magazynuje energię w postaci tłuszczu, oznacza to, że Twoje ciało nie wykorzystuje witamin i minerałów do rozkładu pożywienia.
- W rezultacie, Twój organizm nie będzie wchłaniał witamin i minerałów tak jak powinien, ponieważ są one wykorzystywane do rozkładania żywności.
- Oznacza to, że spożywanie zbyt dużej ilości cukru da Ci niedobór witamin, co spowoduje, że Twój układ odpornościowy będzie słabszy, spowoduje zmęczenie i będzie miało negatywny wpływ na Twoją skórę.
Słodycze powodują otyłość i cukrzycę
Nadmierne spożycie cukru może spowodować, że przytyjesz, zwłaszcza w okolicach brzucha, co nazywamy otyłością brzuszną. Może to prowadzić do cukrzycy typu 2 i innych powikłań, takich jak choroby serca i wysokie ciśnienie krwi. Ludzie, którzy mają wyższe ryzyko cukrzycy typu 2 są ci, którzy mają nadwagę, mają historię rodzinną cukrzycy, są z określonego pochodzenia etnicznego lub są starsze niż 45 lat. Ludzie, którzy mają te czynniki ryzyka dla cukrzycy typu 2, powinni spożywać mniej niż 10% swoich dziennych kalorii z cukru. Błonnik jest czymś, co jest często pomijane, gdy mówimy o tym, że słodycze są złe. Jednak spożywanie dużej ilości błonnika może pomóc obniżyć ryzyko cukrzycy typu 2 poprzez utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi. Dobrze znane źródła błonnika to owies, rośliny strączkowe, fasola, nasiona lnu, nasiona chia i warzywa.