Dlaczego opłaca się sprowadzać na stół wędliny naturalne?

Wędliny to zaraz po serach najczęściej serwowany dodatek, przydatny w czasie tworzenia kanapek. Duża zawartość w nich białka i innych substancji odżywczych sprawia, że często proponowane są one nie tylko dorosłym, ale także dzieciom. Choć w sklepach mięsnych nie brakuje ładnie wyglądających, apetycznych wędlin to jednak większość z nich nie nadaje się do częstego użytku.

Obecne w nich konserwanty sprawiają, że jest to produkt nie tyle zbędny, co wręcz szkodliwy, nienadający się do tego, żeby sprowadzać go do domu. Rozwiązaniem mogą być wędliny naturalne, w składzie takich wyrobów nie ma sztucznych składników. Konsument nie znajdzie tam groźnych dla organizmu konserwantów, w tym także azotynu sodu, tak często podawanego do każdej szynki czy kiełbasy. W dobrze przygotowanym produkcie lista składników jest krótka i konkretna, nie ma tam zbędnych komponentów. Co ważne wszystkie one są naturalne, brakuje chemicznych dodatków.

Zdrowa wędlina bez chemii- dlaczego warto?

Chemiczne dodatki, które spotyka się w każdej popularnej wędlinie w dzisiejszych czasach, przyczyniają się do powstania alergii pokarmowych, kłopotów z układem pokarmowych. Bóle brzucha po posiłku, kłopoty z cerą, z wypróżnianiem się to tylko niektóre elementy, które mogą wystąpić, gdy taki produkt często będzie gościł w lodówce. Wędliny naturalne produkowane są w ten sposób, żeby każdy składnik był w pełni przyswajalny przez organizm.

W składzie jest między innymi dobre gatunkowo mięso, na przykład wieprzowe czy drobiowe, dobrze dopasowane przyprawy. Nie brakuje tam przypraw, które sprawdzają się w wyrobach garmażeryjnych, czyli: cebuli, czosnku, papryki, majeranku, rozmarynu, pieprzu, i wiele innych. W składzie nie może być komponentów, które z pozoru wydają się być zdrowe, a tak naprawdę są tylko niepotrzebnymi wypełniaczami, na przykład jest to: białko sojowe, skrobia roślinna, gumy roślinne. Im więcej wartościowego mięsa w takim produkcie, tym korzystniej dla konsumenta. Często mogą pojawić się także połączenia takich mięs, na przykład drobiowe z wieprzowym.

Czy jej wygląd ma znaczenie?

Konsumenci kupując wędliny, nie wahają się patrzeć na jej wygląd. Jest to naturalny proces, który ma potwierdzić dobry wybór konsumencki. Wędliny naturalne mogą nieco różnić się od tradycyjnych, powstałych na bazie konserwantów wyrobów. Ich kolor może nie być tak atrakcyjny. Gdzieniegdzie mogą być widoczne włókna, elementy tłuszczowe, taki naturalny produkt nie musi być aż tak gładkiej konsystencji, do której konsumenci są przyzwyczajeni. Nie tylko wygląd szynki ma znaczenie.

Wybierając wędliny dla siebie i dla rodziny, koniecznie trzeba zajrzeć do składu wyrobu. Tylko ten element może dać gwarancję tego, z czym konsument ma do czynienia. Obecnie coraz częściej producenci niewielkich gospodarstw rolnych decydują się na produkcję naturalnych szynek i przetworów mięsnych. Ich wybór jest większy z każdym kolejnym rokiem, dlatego nie trzeba aż tak dużo czasu poświęcać na szukanie dobrze dobranych składników diety.