Powiat Racibórz: Wielkie cypryjskie śniadanie - czyli śniadania świata w CKZiU nr 1 w Raciborzu

1 min czytania

Wielkie cypryjskie śniadanie - czyli śniadania świata w CKZiU nr 1 w Raciborzu

Śniadanie wiedeńskie czy amerykańskie? Przed takim wyborem stanęli uczniowie klasy 7 i 8 Szkoły Podstawowej z Pietrowic Wielkich. Technicy hotelarstwa Centrum pomogli swoim młodszym kolegom i koleżankom w przygotowaniu tego najważniejszego posiłku dnia.

W szkolnych pracowniach gastronomicznych królowały m.in. pancakes polane syropem klonowym, jajka po wiedeńsku czy czekolada na gorąco. Nietypowym dodatkiem do przygotowywanych śniadań były Loukoumi cypryjskie małe, słodkie kostki galaretki owocowej, obsypane cukrem pudrem. Ten słodki śniadaniowy dodatek pojawił się w menu w związku z udziałem nauczycieli branży hotelarskiej w szkoleniu job shadowing, które odbyło się właśnie na Cyprze. Taki staż był możliwy dzięki realizowanemu w szkole projektowi Z nowymi kompetencjami w przyszłość zawodową CKZiU nr 1 w Raciborzu”. Projekt ten jest współfinansowany przez Unię Europejską.

Na początku warsztatów młodzi adepci sztuki kulinarnej zapoznali się z rodzajami śniadań hotelowych, ich podstawowymi składnikami i sposobami podawania. Następnie przystąpili do sporządzania wybranego typu śniadania i co najważniejsze do jego konsumpcji.

Kropkę nad i postawił pokaz room-service czyli podawanie posiłku np. śniadania do pokoju gościa hotelowego. Pokaz w wykonaniu uczennic kształcących się na kierunku technik hotelarstwa był ciekawym doświadczeniem dla uczestników warsztatów.

powiatraciborski.pl/main/aktualnosci_powiat/Wielkie-cypryjskie-sniadanie-czyli-sniadania-swiata-w-CKZiU-nr-1-w-Raciborzu/idn:4722.html

Autor: krystian