Mięso jemy od czasów starożytnych. W ostatnich dziesięcioleciach produkty mięsne stanowiły podstawę diety setek milionów ludzi na całym świecie. Przez ostatnie lata rośnie jednak popularność diet, które zachęcają do zrezygnowania ze spożywania mięsa – wegetarianizm i weganizm. Co musimy wiedzieć o tych dietach? Czy mają jakieś minusy?

posiłek wege

Rola mięsa w diecie

Ludzie jedzą mięso już od czasów starożytnych. Minęły tysiąclecia, a nasza dieta bardzo się zmieniła, ale jedno pozostało niezmienne – wciąż większość z nas je mięso. Jeśli jednak wcześniej wybór ten był determinowany wyłącznie chęcią niepozostawania głodnym, a nawet przetrwania, to w procesie ewolucji i rozwoju społeczeństwa wszystko się zmieniło. Teraz znacznie wzrosła liczba składników, z których można przygotować swoje posiłki. Wszystko prowadzi do wykształcenia różnych upodobań związanych z odżywianiem. Niektórzy ludzie przechodzą na dietę wegetariańską i rezygnują ze spożywania mięsa. Dieta wegetariańska nie jest jednak jednolita, ponieważ istnieją jej różne rodzaje: najbardziej liberalna i mało ścisła dieta to laktoowowegetarianizm. Nieco bardziej rygorystyczny typ to laktowegetarianizm. Na tej diecie oprócz rezygnacji ze spożywania mięsa, nie powinno się również jeść jajek. Przeciwnie, w owowegetarianizmie nie można spożywać produktów mlecznych, ale zamiast tego dopuszcza się jaja kurze. Najsurowszą odmianą jest weganizm, czyli dieta wykluczająca spożywanie wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego.

Co zrobić, aby poradzić sobie z minusami diety wegetariańskiej?

Jednak podobnie jak w przypadku wszelkich ograniczeń wynikających ze zwykłego trybu życia, wegetarianizm ma nie tylko zalety, ale również wady. Pierwszą rzeczą, z którą muszą się zmierzyć osoby na diecie wegetariańskiej, jest utrudniony dostęp do białka. Zazwyczaj podstawowym źródłem białka w diecie jest mięso, jednak z oczywistych powodów na diecie wegetariańskiej nie możemy po nie sięgać. Jeżeli spożywamy nabiał i jaja to właśnie te produkty powinny stać się głównymi źródłami białka. Poza tym białko można również dostarczać z orzechami, roślinami strączkowymi oraz produktami zbożowymi. Drugi problem to brak żelaza. Choć w produktach roślinnych jest go dużo, to podobnie jak w poprzednim problemie jest słabo przyswajalny. Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia tego problemu, zaleca się spożywanie groszku, jabłek, czekolady i płatków owsianych. Najlepszym sposobem na zlikwidowanie ryzyka ze wszelkimi niedoborami na diecie wegetarianizmu jest catering dietetyczny Racibórz.