Kuchnia japońska. Sushi i jego rodzaje

Kuchnia japońska jest uznawana za jedną z najzdrowszych kuchni świata. Uważa się, że długie życie, młody wygląd i zdrowie Japończyków jest związane z dietą bogatą w składniki odżywcze. Większość osób kuchnię kraju kwitnącej wiśni kojarzy przede wszystkim z sushi. To niewielkie kawałki, które składają się z ryżu zaprawionego octem ryżowym i różnorodnych dodatków takich jak: wodorosty nori, owoce morza, surowe ryby, warzywa, sezam, omlet japoński czy tofu. Zwykle jest podawane z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem. Jednak sushi występuje pod różnymi postaciami, które różnią się od siebie przede wszystkim wykonaniem i kształtem. Jakie są rodzaje sushi?

Hosomaki

Hosomaki to podstawowy rodzaj sushi. To najmniejszy wariant tej potrawy - ma około 2 cm. Składa się z ryżu zawiniętego z tylko jednym składnikiem w wodorost. Hosomaki zawija się z pomocą bambusowej maty i kroi na kawałki. Najczęściej zawiera kawałek ryby np. łososia albo tuńczyka, a w wersji wegetariańskiej może to być ogórek (kappa maki) albo awokado. Nazwa hosomaki pochodzi od słowa "hosoi", które oznacza "chudy".

Maki

Maki jest bardzo podobne do hosomaki, jednak zawiera więcej składników. Również jest zawijane bambusową matą i mą ciemną otoczkę z wodorostu. W środku maki znajdziemy zazwyczaj rybę w towarzystwie dodatków takich jak ogórek, awokado, karczoch, kawior czy pędy bambusa. Nazwa pochodzi od słowa oznaczającego rolowanie. Ciekawą odmianą maki jest date maki, które jest zawijane nie w wodorosty a w omlet japoński, a także owinięte tempurą tempura maki.

Futomaki

Można powiedzieć, że futomaki to przeciwieństwo hosomaki. Jest największym rodzajem maki i ma 4-6 cm. Składa się z dużej ilości składników. Musi ich być co najmniej cztery. Nazwa futomaki też jest znacząca. Pochodzi od przymiotnika "futoi", czyli "gruby".

Uramaki

Uramaki jest jedną z wariacji na temat maki. Słowo "ura" oznacza "odwrócony", co dobrze opisuje wygląd uramaki. Ten rodzaj sushi nie jest owinięty algami, tylko ma je w środku. Wewnętrzna część uramaki to dodatki takie jak ryby i warzywa, później znajdują się wodorosty, a na zewnątrz ryż, do którego często przyklejony jest sezam. Amerykańską wersją uramaki jest california maki z paluszkami krabowymi, awokado i ogórkiem. Kaburamaki to uramaki dodatkowo owinięte rybą lub kawałkiem warzywa.

Nigiri

Nigiri jest bardzo popularnym i prostym rodzajem sushi. Aby je przygotować należy ręcznie uformować podłużny kawałek ryżu, oczywiście ugotowanego i zaprawionego octem ryżowym. Później na przygotowanym ryżu układa się kawałek ryby o zbliżonym kształcie. Zamiast ryby czasem występuje japoński omlet. Nazwa nigiri pochodzi słowa oznaczającego ugniatanie.

Temaki

Temaki to mniej popularna odmiana sushi, która nie kojarzy się z typowym wyglądem tej potrawy. Bardziej niż klasyczne sushi przypomina lody w rożku. Prasowane arkusze z wodorostów wypełnione są ryżem z dodatkami pokrojonymi w słupki takimi jak łosoś, paluszki krabowe, awokado, sałata. Do ich wykonania nie potrzeba bambusowej maty.

Różnego rodzaju sushi spróbujesz w restauracji Gold Sushi - dowiedz się więcej